Functiebehoud bekabeling volgens NPR 2576van groot belang

Voor de veiligheid van mensen en de beperking van materiële schade bij brand is het in stand houden van sommige vitale onderdelen van essentieel belang. Denk hierbij aan brandweerliften, overdrukinstallaties, rookwarmteafvoersystemen en systemen voor ontruiming. Om de werking van deze installaties te behouden wordt veelal gebruik gemaakt van functiebehoud-bekabeling.

Functiebehoud-bekabeling moet  in Nederland voldoen aan een aantal strenge eisen en normen. De installatie ervan is vastgelegd in de richtlijn NPR2576. Deze praktijkrichtlijn schrijft voor op welke manier de kabel moet worden aangelegd en aan welke eisen die aanleg moet voldoen. Voor de kabel zelf zijn er, afhankelijk van de diameter, twee onderliggende normen: NEN-EN 50200 en de NEN-EN 50362. Daarin wordt beschreven onder welke condities de kabel moet blijven functioneren.

De kabels van Voltec voldoen aan deze normen met een gecertificeerd KEMA-keurmerk. De hoge kwaliteit van het product is gebaseerd op het gebruik van kwalitatief hoogwaardige grondstoffen. Die zorgen er bijvoorbeeld voor dat in het geval van brand de aderisolatie van de kabel verglaast, in een keramische substantie verandert en daardoor niet verbrandt. De kabel voldoet tevens aan de belangrijkste Duitse DIN-norm 4102 deel 12.  

Uitgebreide testen met éénaderige en meeraderige kabels van verschillende diameters hebben laten zien dat deze extreem lang hun functie weten te behouden. Ruud Splint: ‘Die testen hebben plaatsgevonden onder extreem zware omstandigheden waarbij de kabels in een vlam van 830°C elke vijf minuten werden blootgesteld aan schokken die met behulp van een vallende metalen staaf werden toegebracht. Gedurende de gehele testperiode van 120 minuten bleven de kabels hun functie behouden.’

Om het assortiment te completeren levert Voltec tevens kabelgoten van Basor voor een optimaal functiebehoud. Kijk voor meer informatie en de testvideo op onze website www.voltec.nl« terug naar overzicht