Het hoe en waarom van een VGPLK-kabel

In de Nederlandse bodem ligt meer dan 280.000 kilometer grondkabel om energie en signalen te vervoeren. Voor wat betreft de opbouw en samenstelling van deze grondkabels zijn er drie hoofdtypen: de papiergeïsoleerde kabel, de met kunststof geïsoleerde kabel en glasvezelkabels. In dit artikel gaan we nader in op de VGPLK-kabel: de traditionele papierloodkabel die door oude rotten in het vak ook wel de ‘teerkabel’ wordt genoemd. Naast papierloodkabels zijn er ook oliedrukkabels en gasdrukpijpkabels. 

Papiergeïsoleerde kabels hebben een koperen of aluminium geleider. Het GPLK-type heeft een buitenmantel van jute of polypropyleen en krijt. De VGPLK-kabel is voorzien van een PVC-buitenmantel en maakt voor de isolatie gebruik van bitumineuze lagen, jute en/of oliehoudend papier. De afkortingen staan voor: 

V     =     PVC-mantel
G     =     Armering
P     =     Isolatie m.b.v. in olie gedrenkt papier
LK     =     Loodmantel als bescherming tegen olie en chemische stoffen.

Een VGPLK-kabel is geheel anders samengesteld dan de gebruikelijke ‘gewone’ kabel. De drie aders zijn op­gebouwd uit samengeslagen koper en zijn elk voorzien van een in speciale olie gedrenkte papieren isolatie. Om deze drie samengeslagen aders wordt een tweede in olie gedrenkte papieren laag aangebracht. De volgende laag is van lood waarover heen een in teer gedrenkte laag jute komt te liggen. Dit geheel krijgt vervolgens een armering van staalband en tenslotte een rode buitenmantel van PVC (zie afbeelding).
De papieren loodkabel werd en wordt als grondkabel standaard toegepast in waterrijke gebieden of in omstandigheden waar kabels in aanraking kunnen komen met agressieve chemische stoffen. Hij wordt nog ge­regeld toegepast bij het uitbreiden en vervangen van bestaande kabelnetten of bij reparatie- en onderhoudswerkzaamheden. De voornaamste gebruikers zijn energieleveranciers en producenten van chemische en petrochemische stoffen en producten.
 
Vanwege voortschrijdende technieken en uit oogpunt van duurzaamheid en milieu wordt de VGPLK-kabel nog maar beperkt toegepast. Het is een van de oor­zaken dat hij beperkt verkrijgbaar is. Voltec is dan ook de enige leverancier in Nederland die deze papieren loodkabel voert en volgens de Nederlandse norm HD 621 S1: 1996 / 4-G2 levert in 3-aderige uitvoeringen: 8/10 kV; 10/10 kV en 12,5/12,5 kV. Op verzoek kan Voltec deze kabel produceren volgens specifi­caties van de klant of met variabele toleranties van 
de buitendiameter. 
 « terug naar overzicht