Onbeperkte mogelijkheden met instrumentatiekabels

Instrumentatiekabels zorgen in veel gevallen voor onbeperkte mogelijkheden en oplossingen in het geval van bijzondere elektrische, chemische of mechanische eisen. Tevens kan de klant bij specifieke proces- of klantgebonden eisen met instrumentatiekabels ook voor maatwerk kiezen. In dit artikel bespreken we de opbouw van deze kabel aan de hand van een schematisch overzicht.

1. Wire stranding
Meestal bestaan de aders in een instrumentatiekabel uit 7 samengeslagen draden hoogwaardig elektro­lytisch koper. In bepaalde gevallen komt het voor dat de aders uit één draad bestaan, één massieve ader.

2. Insulation extrusion
De isolatie rond de koperen kern wordt aangebracht door middel van extrusie vanwege de goede elektrische eigenschappen van XLPE (cross-linked-poly­ethyleen). Indien kabels functiebehoud moeten tonen bij brand zijn er extra mogelijkheden met siliconenrubber of mica-tape.
 
3. Twisting & screening of insulated wires on double twisting machine
De aders worden vervolgens samengeslagen tot paren (2 aders zwart/wit) 
of triads (3 aders zwart/wit/rood) om onderlinge verstoring (overspraak) te voorkomen. Ze zijn voorzien van een 
polyesterfolie. 
Eenparige kabels worden altijd afgeschermd met aluminiumfolie en een aarddraad om elektrische invloeden van buiten te voorkomen.

4. Multi-element stranding on stranding line & overall screening
Hier worden meerdere paren samengeslagen tot 
een bundel. Heeft de kabel geen verdere elektrische, mechanische en/of chemische bescherming nodig, worden eerst een polyesterfolie en daarna de buitenmantel aangebracht. 
Is er wel verdere elektrische afscherming vereist dan worden paren of triads genomen met een afscherming van aluminiumfolie. Ze worden samengeslagen tot een bundel waarna een extra aluminiumfolie met aarddraad en een laatste polyesterfolie worden aangebracht. Hierdoor ontstaan Pimf kabels (pairs in metal foil) of Triple kabels (triads in metal foil). Als laatste wordt de buitenmantel aangebracht, meestal in PVC en altijd in de Moeilijk Brandbare uitvoering volgens IEC EN 50332-3-24.
Voor toepassingen waarbij wel verdere mechanische en/of chemische bescherming nodig is, wordt een instrumentatiekabel voorzien van de volgende extra’s. 

5. Extruded bedding under lead scheath
Hierbij wordt een extra opvulling aangebracht ter bescherming van de aders.

6. Lead sheath as chemical protection
Heeft de kabel chemische bescherming nodig kan men kiezen voor een loodmantel of als alternatief de meer moderne Alnyc constructie. Die bestaat uit een aluminiumband en een extra nylonmantel. Deze Alnyc con­structie is lichter en goedkoper.
 
7. Inner sheath extrusion
Over zowel de loodmantel als de Alnyc constructie wordt een PVC binnenmantel aangebracht door middel van extrusie.

8. Armouring of round steel wires
Als armering wordt meestal gekozen voor SWA (Steel Wire Armouring), een armering van staaldraden die rond de kabel worden geslagen. Daarnaast zijn er andere opties zoals SWB (Steel Wire Braiding), een omvlechting met dunne staaldraden. Deze zijn mechanisch minder sterk dan SWA, daar­entegen zijn ze soepeler in gebruik en toepassing.
 
9. Outer sheath extrusion
Als laatste wordt de buitenmantel aangebracht. Meestal is deze van PVC, altijd in de uitvoering Moeilijk Brandbaar vlg. IEC EN 50332-3-24. Deze buitenmantel kan naar gelang de gestelde eisen tevens in PE (Polyethyleen) of in Zero Halogeen uitgevoerd zijn. 
 « terug naar overzicht